Телефон для зв´язку:
(03255) 73-1-35
» » До уваги мешканців області: правила збору і споживання грибів

До уваги мешканців області: правила збору і споживання грибів

30 липня 2020, Четвер
19
0
0
До уваги мешканців області: правила збору і споживання грибів
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.[/b] Від початку цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, – четверо дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу. Щоб уникнути отруєння: - Не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний. - Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки. - Не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. - Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. - Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль. - Не вживайте сирих грибів. - Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. - Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин. - Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу. - Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. «Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко. Перша допомога у разі отруєння грибами: - якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння – негайно викликайте "швидку допомогу"; - промийте шлунок простою водою; - дотримуйтесь ліжкового режиму; - пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; - прийміть сорбенти. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм. Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!
Обговорити
Додати коментар
Коментарі (0)
Веб-ресурси
pres
vru
loda
up
mermu
mrong
lor
Увійти через: