Телефон для зв´язку:
(03255) 73-1-35
» » Протруювання насіння – запорука високого врожаю

Протруювання насіння – запорука високого врожаю

17 вересня 2019, Вівторок
14
0
0
Протруювання насіння – запорука високого врожаю
Першим і одним із найважливіших агроприйомів в технології вирощування зернових колосових культур є протруюєння насіння. Проведення передпосівного протруювання насіння дозволяє знизити втрати врожаю на 50% і бльше.Воно абсолютно необхідне,якщо господарство прагне до високих показників, бо заражене насіння – одне з головних джерел інфекції для розвитку видів сажкових, коренвих і стеблових гнилей пшениці, ячменю та іших зернових колосових культур.
Рослини уражуються під час проростання насіння в грунті хворобами, які поширюються спорами з поверхні насінини, через грунт або з рослинних решток у грунті.Збудники летючої сажки пшениці, ячменю зимують всередині насінини і проявляються при виколошуванні. Теліоспори твердої сажки потрапляють на зерно і грунт, розпорошуючись під час обмолоту та очищення зерна. Джерелом інфекції є заражене зерно, тара, сівалки. Рослини ячменю можуть заражуватись через грунт, оскільки теліоспори твердої сажки ячменю зберігаються в грунті до одного року. На інших зернових культурах теліоспори твердої сажки зберігають життєдіяльність у грунті лише два-три тижні і грунт не є джерелом інфекції.
Серед найбільш поширених і шкодочинних хвороб є кореневі гнилі. Збудники цих хвороб передаються в основному через грунт (частково через рослинні рештки) та після проростання зерна уражують рослини злаків. До цієї групи хвороб належать: гельмінтоспоріозна, фузаріозна, церкоспорильозна, офіобольозна та ризоктоніозна кореневі гнилі).Збудники хвороб що поширюються на листі, такі як борошниста роса, септоріоз, види іржі, гельмінтоспоріози, уражують сходи зернових культур, послаблюють їх ріст, зменшують кореневу систему і кущення, негативно впливають на загальний стан рослин. Майбутній врожай суттєво зменшують хвороби колосу (види сажки, фузаріозу, бактеріозу, альтернаріозу, септоріозу, оливкової плямистості, гельмінтоспоріозу та ін.) і хвороби, які уражують верхній прапорцевий листок (борошниста роса, септоріоз, види іржі, плямистості). Тому протруєння є найбільш економічно вигідним та екологічно безпечним заходом захисту посівів від хвороб. До того ж, тільки завдяки протруєнню можна захистити зернові культури від різноманітних сажкових хвороб. В період вегетації обробка посівів фунгіцидами не дає бажаного результату через неможливість блокувати розвиток міцелію збудника. Залежно від фітосанітарного стану земель в господарстві, фітопатологічного прогнозу стосовно розвитку тих чи інших хвороб і шкідників, сільськогосподарський виробник вирішує сам, якому препарату віддати перевагу. Для досягнення максимального ефекту протруйника діюча речовина повинна бути рівномірно нанесена на насінину. Тому, крім високоефективного препарату, потрібно забезпечити належну технологію обробки. Насіннєвий матеріал перед протруєнням має бути відкаліброваним, очищеним від домішок. Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами. Протруєне насіння належить зберігати в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією. Слід пам’ятати, що обробка насіння перед посівом дає змогу захистити рослини на перших етапах органогенезу (проростки, сходи і молоді рослини у фазу кущення). На пізніх етапах за епіфітотійного розвитку хвороб без обробки фунгіцидами уникнути втрат урожаю неможливо. Працюючі з пестицидами повинні суворо дотримуватися правил особистої гігієни. Під час робіт забороняється їсти, пити, палити. Охорона здоров'я людей, які зайняті на проведенні хімічних заходів захисту рослин і виконують інші види робіт щодо догляду за посівами на оброблених пестицидами полях, а також забезпеченні санітарних норм якості сільськогосподарської продукції, вимагають суворого дотримання гігієнічних регламентів застосування пестицидів. Головний спеціаліст- державний фітосанітарний інспектор
Ціж Л.В.
ё
Обговорити
Додати коментар
Коментарі (0)
Веб-ресурси
pres
vru
loda
up
mermu
mrong
lor
Увійти через: